Af Erik Holm, Team Taasinge

En af de virkeligt varme dage i uge 30 finder jeg cyklen frem for at trille en tur. Fra sommerhuset i Agger er der kun et stenkast til Thy nationalpark. Et flot område med klitter, store lyngarealer og nåletræsplantager. Efter at området har fået status som nationalpark er det blevet opgraderet med cykelruter på ny anlagte stier.
Området kan anbefales både til race og MTB.

Jeg har proklameret at jeg vil tidligt afsted da meteorologerne har lovet op til 30 grader, men midt i en sommerferie er det indre ur blevet forskubbet så klokken er 9.30 inden jeg får sparket cyklen i gang.

I Stenbjerg, efter godt 30 km, ser jeg to andre på racere som jeg ”lige vil se nærmere på”, da der er langt mellem racerkollegaerne heroppe. De holder næsten samme fart som jeg kører med så det tager noget tid at komme op på siden af dem.

Efter et ”HEJ MED JER” kan de fortælle at de er vej Thy rundt og regner med at have kørt 180 km når de er hjemme og at jeg da er velkommen til at slå følge. Her starter computeren på øverste etage automatisk med at regne på, hvordan man laver en tiltænkt tur på 80 km om til en, på mindst den dobbelte længde. Den lille portion havregryn jeg er kørt afsted på skal på en eller anden måde spædes op. Det havde også været smartere hvis de to dunke på cyklen havde indeholdt mere end bare vand.

”HVOR LANGT SKAL DU” lyder det kækt på nordjydsk.
”JEG HAVDE DA MÅSKE TÆNKT PÅ HANSTHOLM OG SÅ KAN DET VEL VÆRE LIGESÅ GODT AT KØRE HJEM OVER THISTED” er svaret og så er den aftale om at følges ad forseglet.

Allerede efter få kilometer er mine flasker tomme så vi må finde en vandhane, det bliver på stranden ved Nørre Vorupør. Her får jeg tilbudt et par Zero tabletter til dunkene af en af mine rejsefæller, hvilke udløser stor taknemmelighed fra min side.

Det er blevet tid til en præsentation af mine rejsefæller: De hedder Asger og Palle og mødte hinanden på en bakke for tre år siden og kører nu lange ture sammen. For 14 dage siden kørte de rundt om Mors, hvilket ikke skal forveksles med Mors rundt. Turen var 240 km langt og inkluderede to færgeruter. Asger har været cykelrytter som ung mens Palle har få års erfaring.

Fra Nørre Vorupør går det med stram kæde og i stik modvind til Hanstholm og som Palle formulerer det: VI ER VANT TIL VIND. HEROPPE BLÆSER DET ALTID OGSÅ NÅR DET ER VINDSTILLE.
5 km før Hanstholm går Asger sukkerkold og må hjælpes med en gel og planen bliver at vi stopper ved SPAR købmanden på havnen i Hanstholm.
Det er en rigtig god ide. Her finder jeg den 100 kr. seddel frem jeg altid kører med som back up for uforudsete situationer. To sandwich glider hurtigt ned og dunkene fyldes med kondivand og baglommen med en chokolade ting. Der bliver også lige tid til en SMS til Randi.

Således med fyldte depoter går det rask over Vigsø til Østerild tæt forbi Statens testcenter for store vindmøller. Det center der var så meget ballade om i pressen da det skulle opføres. Det er da også store møller – 250 m op til toppen af vingespidsen. Protesterne kom for en stor del vedkommende fra Thy lejren som vi kort efter kører forbi og jeg får Palles uforbeholdne mening om lejren der ikke længere har noget med et socialt eksperiment at gøre, men bliver brugt som narkofordelings central. Nu bliver jeg nysgerrig på hvad Palle og Asger laver til dagligt og det viser sig at Palle er politianklager og Asger ingeniør med eget firma der konstruerer boringer efter varmt vand i undergrunden. Vi taler lidt om Thy lejren og Christiania og om de kan holde sig fri for hårde stoffer.

Videre gennem Østerild plantage og ned over turens måske flotteste spot Hovsør og videre ad de små veje til Thisted.
I Thisted bor Asger og ham får vi afleveret på adressen hvor vi også får taget billeder, fyldt dunke og lavet aftale om opkobling på Endomondo. Jeg kommer i tanke om min chokolade ting der efterhånden er blevet noget udflydende.

Palle agerer tour guide, mens vi kører ud af Thisted og fortæller at der i øjeblikket er Danmarks største marked i Vilsund. Det er kun en lille omvej at køre over Vilsund og så har Palle været hele Thy rundt. Det argument kan jeg ikke stå for så vi laver en afstikker til Vilsunds (gede)marked.
Herfra følges vi ad til Palles hjemby, Snested. Jeg bliver inviteret på noget koldt med afslår og tænker at jeg hellere må finde Agger.

De sidste 30 km kører jeg solo og glæder mig over en fantastisk vellykket tur med de flinkeste Thyboere. Ved sommerhuset står loggen på 162 km.
Det skal til slut nævnes at jeg kun fik brug for 50 af de 100 kr. så der er midler til en tur mere når lejligheden byder sig.